ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ

Η αρθρίτιδα του ισχίου είναι μια πάθηση που επηρεάζει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών και την ποιότητα ζωής τους. Ο έντονος πόνος και ο περιορισμός των κινήσεων στην περιοχή του ισχίου (γοφού), αρχικά μετά από κούραση κατόπιν όμως καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, αποτελούν χαρακτηριστικά κλινικά γνωρίσματα της νόσου.

Τα διαθέσιμα φάρμακα (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, υαλουρονικό κ.λπ.) βοηθούν στον περιορισμό του πόνου ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της νόσου, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να την αναστρέψουν. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί τη θεραπεία εκλογής σε περιπτώσεις βαριάς προχωρημένης αρθρίτιδας, όταν πλέον η συντηρητική αγωγή δεν μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικά στη μείωση του πόνου.

Η ολική αρθροπλαστική περιλαμβάνει τη χειρουργική αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών με μια τεχνητή άρθρωση. Η επέμβαση της αρθροπλαστικής ισχίου, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η πιο πετυχημένη χειρουργική επέμβαση του αιώνα γιατί καταφέρνει να εξαλείψει τον πόνο των ασθενών και να επαναφέρει τη λειτουργικότητα του ισχίου, έχει να επιδείξει σημαντικά βήματα εξέλιξης ως προς τη χειρουργική τεχνική με την οποία εφαρμόζεται, αλλά και ως προς την ποιότητα και ανθεκτικότητα των υλικών (εμφυτευμάτων) στο χρόνο.

Όπως σε όλους τους τομείς της χειρουργικής, έτσι και στην ορθοπαιδική, οι εξελίξεις στις χειρουργικές τεχνικές επιδιώκουν την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση κι, επομένως, βλάβη στους ανθρώπινους ιστούς. Με αυτό τον προσανατολισμό και με βάση την εμπειρία όλων των κλασικών χειρουργικών τεχνικών, ο ορθοπαιδικός χειρουργός Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου εξειδικεύθηκε στις ΗΠΑ σε ΟΛΕΣ τις νέες τεχνικές σχετικά με τη χειρουργική του ισχίου και συγκεκριμένα:

 1. Tην τεχνική AMIS (anterior minimal invasive surgery) πρόσθια ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργική
 2. Την τεχνική ASI (anterior supine intramuscular) πρόσθια προσπέλαση δια των μυών σε ύπτια θέση
 3. Τη ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την τεχνική Makoplasty
 4. Την τεχνική mini posterior approach (ελάχιστης επεμβατικότητας οπίσθια προσπέλαση του ισχίου) με προστασία όλων των μυικών ομάδων του ισχίου
 5. Την τεχνική SuperPath (τεχνική δια του αρθρικού θυλάκου χωρίς εξάρθρημα του ισχίου)

Όλες οι προηγούμενες τεχνικές σε συνδυασμό με τα σύγχρονα πρωτόκολλα περιεγχειρητικής αναισθησίας έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι αναίμακτες και ανώδυνες μετεγχειρητικά. Οι ασθενείς είναι σε θέση να κινητοποιούνται ταχύτερα σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς την ταλαιπωρία των μακρόχρονων προφυλάξεων για αποφυγή εξαρθρημάτων (με ανυψωτικά λεκάνης και μαξιλάρια απαγωγής του ισχίου) και επιστρέφουν στις καθημερινές τους ασχολίες ανακτώντας την ποιότητα της ζωής τους. 

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ AMIS & ASI

Η μέθοδος AMIS (anterior minimal invasive surgery) και η μέθοδος ASI (Anterior Supine Intramuscular) αποτελούν ιδιαίτερα επιτυχημένες χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας του ισχίου. Και οι δύο τεχνικές (AMIS & ASI) είναι ιδιαίτερα ατραυματικές, όχι μόνο λόγω της μικρής τομής του δέρματος, αλλά κυρίως διότι δεν απαιτείται να κοπούν ή να αποκολληθούν μύες κατά τη διάρκεια της χειρουργικής προσπέλασης. Στην πραγματικότητα, η πρόσθια προσπέλαση (που είναι κοινή για τις τεχνικές AMIS και ASI) είναι η μόνη τεχνική που περνά ανάμεσα και όχι δια των μυικών ιστών, με συνέπεια να μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού των μυών, των τενόντων, των αγγείων και των νεύρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

 • Την ελαχιστοποίηση του πόνου μετά το χειρουργείο
 • Τη μείωση της απώλειας αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου
 • Τη μείωση του συνολικού χρόνου νοσηλείας
 • Τη μείωση του κινδύνου εξαρθρήματος, με συνέπεια να μην υπάρχει ανάγκη περιορισμών στις κινήσεις και ειδικών προφυλάξεων (μαξιλάρι απαγωγής, ανυψωτικό λεκάνης τουαλέτας) στις κινήσεις ή στο κάθισμα
 • Τον ομαλό τρόπο βάδισης χωρίς χωλότητα λόγω της διατήρησης ανέπαφων και λειτουργικών μυών
 • Την ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες

Παρ’ όλα αυτά, οι τεχνικές AMIS και ASI είναι ιδιαίτερα απαιτητικές χειρουργικά. Προϋποθέτουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια εκπαίδευσης (καμπύλη επαρκούς εκμάθησης) των χειρουργών ορθοπαιδικών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών (διεγχειρητικά κατάγματα, μη σωστή τοποθέτηση των υλικών κ.ά.) H βασική διαφορά των 2 μεθόδων έγκειται στο ότι για τη μέθοδο AMIS απαιτείται η χρήση ειδικού χειρουργικού τραπεζιού, ενώ με τη μέθοδο ASI ο ασθενής τοποθετείται σε κανονικό/τυπικό χειρουργικό τραπέζι και οι χειρισμοί γίνονται με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου όχι μόνο παρακολούθησε τα προαπαιτούμενα εκπαιδευτικά courses, αλλά εξειδικεύθηκε για μακρό χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητος του ισχίου AMIS και ASI, διενεργώντας εκατοντάδες τέτοιων επεμβάσεων στο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης (το νοσοκομείο Hospital for Special Surgery, New York έχει βραβευθεί ως το καλύτερο νοσοκομείο για ορθοπαιδικές επεμβάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για 3 συνεχόμενα έτη, 2011-2014, σύμφωνα με αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης του US News).

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΙΟΥ

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου παρότι αποτελεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική χειρουργική μέθοδο αντιμετώπισης της βαριάς αρθρίτιδας του ισχίου, εξασφαλίζοντας στους ασθενείς ποιότητα ζωής και επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες, μπορεί να επιπλακεί από σημαντικά προβλήματα, όπως είναι η χαλάρωση των υλικών και η λοίμωξη. Η αναθεώρηση της ολικής αρθροπλαστικής είναι ένα χειρουργείο απαιτητικό και αποτελεί πρόκληση για το χειρουργό ορθοπαιδικό, αλλά και τον ασθενή. Η εμπειρία σε τέτοιου είδους επεμβάσεις, ο σωστός προεγχειρητικός σχεδιασμός και η επιλογή των σωστών υλικών αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία μιας τόσο απαιτητικής επέμβασης. Ο ασθενής πρέπει επίσης να είναι ενημερωμένος ότι οι επεμβάσεις αναθεώρησης της αρθροπλαστικής ισχίου έχουν σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά πιθανών επιπλοκών σε σχέση με τις πρωτογενείς αρθροπλαστικές. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου εξειδικεύθηκε για μακρό χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε επεμβάσεις αναθεώρησης του ισχίου στο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης.