ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ 

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ

Η αρθρίτιδα γόνατος είναι ένα από τα συχνότερα ορθοπαιδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Ο συχνότερος τύπος αρθρίτιδας του γόνατος είναι η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα, ενώ λιγότερο συχνότερες είναι οι αρθρίτιδες που οφείλονται σε αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα) και μετά από τραυματισμούς (μετατραυματική αρθρίτιδα). Οι ασθενείς με αρθρίτιδα του γόνατος, χαρακτηριστικά, διαμαρτύρονται για πόνο κατά τη βάδιση και περιορισμό της κίνησης του γόνατος. Οι ασθενείς αδυνατούν να ανέβουν και κυρίως να κατέβουν σκαλοπάτια και να σηκωθούν από την καθιστή θέση. Ο πόνος πολλές φορές γίνεται εντονότερος κατά τη διάρκεια της νύκτας. Το γόνατο με αρθρίτιδα είναι συνήθως παραμορφωμένο, στραβώνει είτε -συχνότερα- προς τα έξω, είτε προς τα μέσα και κάποιες φορές μπλοκάρει (κλειδώνει) με τις κινήσεις.

Η αρχική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας περιλαμβάνει συντηρητικά μέσα, όπως:

 1. Απώλεια βάρους
 2. Χορήγηση απλών παυσίπονων από το στόμα
 3. Χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 4. Χορήγηση ουσιών που προστατεύουν τον αρθρικό χόνδρο, είτε από το στόμα, είτε ενέσιμα μέσα στο γόνατο. 
 5. Φυσικοθεραπεία

Όταν η φθορά των αρθρικών επιφανειών είναι σημαντική και η αρθρίτιδα έχει φτάσει στο τελικό της στάδιο, η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η χειρουργική. Αυτή περιλαμβάνει επεμβάσεις διόρθωσης του άξονα του γόνατος (οστεοτομίες), επεμβάσεις αντικατάστασης μόνο του φθαρμένου τμήματος του γόνατος (μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική) και επεμβάσεις αντικατάστασης όλων των φθαρμένων επιφανειών του γόνατος (ολική αρθροπλαστική). 

Στις μέρες μας είναι αυξημένο το επιστημονικό ενδιαφέρον για την αναζήτηση των αιτίων και παραγόντων που ευθύνονται για τη δημιουργία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και κατ’ επέκταση για την πιθανή ανακάλυψη νέων προληπτικών θεραπειών, που θα εμποδίζουν τη δημιουργία της και θα αναστέλλουν την εξέλιξή της. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στη χειρουργική του γόνατος στο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέα Υόρκης, συμμετέχει ενεργά σε πολυκεντρικά ερευνητικά πρωτόκολλα για την αναζήτηση του γονιδιακού υπόβαθρου της οστεοαρθρίτιδας. Ένα τέτοιο είναι η μελέτη ARGO που διεξάγεται σε νοσοκομεία της Ελλάδος και της Αγγλίας και αποσκοπεί στη ανακάλυψη των γονιδίων που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα σε άτομα ελληνικής καταγωγής.

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος αποτελεί ένα από τα περισσότερο αποτελεσματικά χειρουργεία της μοντέρνας ορθοπαιδικής. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται περί τις 430.000 και μέχρι το 2030 το νούμερο αυτό αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί. Οι σύγχρονες εξελίξεις στη χειρουργική του γόνατος είναι ραγδαίες και αποσκοπούν 

 1. Στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου του ασθενούς
 2. Στη μείωση του χειρουργικού τραύματος 
 3. Στην ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές του δραστηριότητες
 4. Στη βελτίωση της λειτουργικότητας του γόνατος
 5. Στην ελαχιστοποίηση της φθοράς των υλικών κι επομένως στην παρατεταμένη χρήση των προθέσεων, χωρίς να υπάρχει ανάγκη αντικατάστασής τους

Με αυτό τον προσανατολισμό ο ορθοπαιδικός χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου εξιδεικεύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητος του γόνατος (minimally invasive surgery – MIS) καθώς και στην εφαρμογή των υλικών με την καθοδήγηση ηλεκτρονικού υπολογιστή (navigated surgery) και ειδικού ρομποτικού βραχίονα (robot assisted surgery – Makoplasty)

Μια επιπλέον εξέλιξη στη χειρουργική γόνατος είναι αυτή κατά την οποία γίνεται χρήση ειδικών εξατομικευμένων εργαλείων μιας χρήσεως, τα οποία είναι φτιαγμένα επακριβώς για την άρθρωση του κάθε ασθενούς που πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργείο. Με αλλά λόγια, τα εργαλεία αυτά είναι "κομμένα και ραμμένα" στα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. Η εν λόγω τεχνική ονομάζεται PSI μέσω της οποίας επιτυγχάνεται τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητος χωρίς να χρειάζεται να γίνουν μετρήσεις κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Οι τεχνικές MIS και PSI σε συνδυασμό και με νέα πρωτόκολλα αναισθησίας, αναλγησίας, φυσικοθεραπείας και ταχείας ανάρρωσης (rapid recovery-fast track) έχουν ως αποτέλεσμα:

 1. Μικρότερη χειρουργική τομή
 2. Μειωμένη απώλεια αίματος με συνέπεια, σε πολλές περιπτώσεις, να μην χρειάζεται καθόλου μετάγγιση αίματος
 3. Πολύ λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
 4. Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς (ο ασθενής σηκώνεται να βαδίσει, τις περισσότερες φορές, την ίδια μέρα του χειρουργείου, μειώνοντας κατά συνέπεια σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών (θρομβώσεις φλεβών κάτω άκρων λόγω ακινησίας)
 5. Σημαντικά μειωμένη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο
 6. Ταχεία επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινότητά του έχοντας πλήρη αυτονομία και χωρίς να εξαρτάται από την άμεση υποστήριξη του οικογενειακού του περιβάλλοντος 

Οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητος μαζί με τα πρωτόκολλα γρήγορης αποθεραπείας χρησιμοποιούνται ήδη σε 160 νοσοκομεία της Ευρώπης. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου έχει εξειδικευθεί στο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery, New York, το οποίο έχει βραβευθεί ως το καλύτερο νοσοκομείο για ορθοπαιδικές επεμβάσεις για τα 3 συνεχόμενα έτη 2011-2014 από το US News.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΓΟΝΑΤΟΣ

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος, παρότι αποτελεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική χειρουργική μέθοδο αντιμετώπισης της βαριάς αρθρίτιδας εξασφαλίζοντας στους ασθενείς ποιότητα ζωής και επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες, μπορεί να επιπλακεί από σημαντικά προβλήματα, όπως είναι η χαλάρωση των υλικών και η λοίμωξη.

Η αναθεώρηση της ολικής αρθροπλαστικής είναι ένα χειρουργείο απαιτητικό και αποτελεί πρόκληση για το χειρουργό ορθοπαιδικό, αλλά και τον ασθενή. Η εμπειρία σε τέτοιου είδους επεμβάσεις, ο σωστός προεγχειρητικός σχεδιασμός και η επιλογή των σωστών υλικών αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία μιας τόσο απαιτητικής επέμβασης. Ο ασθενής πρέπει επίσης να είναι ενημερωμένος ότι οι επεμβάσεις αναθεώρησης της αρθροπλαστικής του γόνατος έχουν σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά πιθανών επιπλοκών σε σχέση με τις πρωτογενείς αρθροπλαστικές. 

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου εξειδικεύθηκε, για μακρό χρόνο, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε επεμβάσεις αναθεώρησης του γόνατος στο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης